Maandag 10 oktober is het weer Boom-jaarmarkt. Keileuk, want dan moeten we niet naar school. Misschien is het wel interessant om eventjes stil te staan bij deze jaarmarkt. Vooraleerst is het gans het weekend en maandag grote feest in Boom. Deze traditie stamt al af van 1829. Bollebozen weten dan meteen dat België toen nog niet bestond. Klopt, we zaten toen nog onder "Hollands bewind". Het was dan ook Willem II die de toestemming gaf tot het organiseren van deze jaarmarkt. Nu in die periode vond de jaarmarkt nog niet in oktober plaats. Het is pas veel later dat "de maandag na de tweede zondag in oktober" als jaarmarktdag bestempeld werd. Ook in de ons omliggende gemeenten hebben we in deze periode jaarmarkten.
Waarom hield men nu een jaarmarkt?
Wel, eigenlijk waren alle belangrijke oogsten van het veld en de jachtperiode was ingezet. Op die moment was er dus een overaanbod aan voedsel. Omdat de mensen in die tijd dan grote voorraden voedsel konden aankopen om te bewaren. Op de jaarmarkt konden ze dan meteen ook dieren (pluimvee en boerderijdieren) verkopen (vb om thuis te slachten) of jonge dieren aankopen (om vet te mesten voor volgendjaar). Op de markt stonden dan uiteraard ook nog andere kraampjes (kleding - materiaal...) en was er voor de kinderen een heuse kermis opgesteld. Vandaag de dag is die traditie van eten aankopen op de jaarmarkt wel wat weggevallen. Toch blijft men dieren showen en een leuke kermis opbouwen.
Toch nog één probleem!!!Hoe konden ze die voedingswaren nu bewaren?Volgens mij waren er toen nog geen diepvrieskasten en koelkasten??? Hoe deed men dit dan? Wel, laat dat nu net een vraagje zijn dat jullie mogen opzoeken.
Hoe bewaarde men voor 1940 vlees - groenten - vis en andere voedingswaren????
Geen opmerkingen:
Een reactie posten